11. Mailchimp integratie

Gewijzigd op Wed, 29 Nov 2023 om 08:55 AM

Meer dan 5 miljoen mensen wereldwijd gebruiken Mailchimp om e-mail marketingcampagnes te ontwerpen, versturen en beheren. Met de gebouwde integratie tussen Mailchimp en SpinOffice houdt u uw data up-to-date. Er is een twee-weg synchronisatie tussen SpinOffice CRM en uw Mailchimp audiences.

11.1 Wat kunt u ermee?

11.2 Voor wie is deze integratie beschikbaar?

11.3 Mailchimp koppelen aan SpinOffice

11.4 Mailchimp-status bij de relatie

11.5 Hoe werkt het?

11.1 Wat kunt u ermee?

Het belangrijkste is dat u, nadat eenmalig de koppeling heeft gemaakt tussen SpinOffice en Mailchimp, relaties binnen Mailchimp audiences en SpinOffice kunt synchroniseren. Maak filters in SpinOffice en schiet deze naar iedere gewenste Mailchimp audience. En de andere kant op, importeer Mailchimp contacten in SpinOffice zodat alle gewenste relaties in uw CRM staan en vanaf dat moment synchroniseren.

De belangrijkste mogelijkheden van de Mailchimp integratie op een rij:

• Synchroniseer relaties tussen SpinOffice en Mailchimp.
  • Beheer de status van de relaties in sync; opt-in, opt-out, bounce.
  • Importeer Mailchimp contacten in SpinOffice gebaseerd op uw Mailchimp audiences.
  • Exporteer SpinOffice relaties naar Mailchimp audiences gebaseerd op filters.

11.2 Voor wie is deze integratie beschikbaar?

Deze integratie is beschikbaar voor alle gebruikers.

In de gratis versie

In de gratis versie is het alleen mogelijk om alle Mailchimp contacten van uw audiences te importeren in SpinOffice. Daarnaast kunt u relaties in SpinOffice exporteren naar Mailchimp. Dit kost echter wel credits per nieuw geëxporteerde relatie vanuit SpinOffice naar Mailchimp. Hieronder een voorbeeld van een maandelijkse export en de mogelijke kosten.

Als voorbeeld; u wilt maandelijks een mailing sturen vanuit Mailchimp naar al uw 200 klanten. Waarom Mailchimp en geen SpinOffice? Omdat Mailchimp allerlei data verschaft na het versturen, en omdat het in Mailchimp gemakkelijker is om een sjabloon te maken.

De eerste keer dat u uw relaties in SpinOffice filtert en naar Mailchimp mailinglist exporteert; vragen wij 1 credit per geëxporteerde relatie, dus 200 credits (is € 10,-). De volgende maand heeft u er 10 nieuwe klanten bij en is dezelfde filter dus 210 relaties. Indien u deze 210 relaties exporteert naar Mailchimp, rekenen wij alleen credits voor de 10 nieuwe relaties: dus 10 credits (€ 0,50). Op basis van het e-mailadres wordt er gekeken of de relatie al op de MailChimp mailinglist staat. Aanpassingen aan namen worden beide kanten op geüpdatet.

Zoals u hierboven leest, kost het u initieel relatief veel credits voor een export naar Mailchimp. Maar indien u repeterend dezelfde actie doet naar dezelfde mailinglist, wordt het betrekkelijk goedkoop.

In de Pro-versie

In de Pro-versie beschikt u over alle functionaliteiten zoals besproken in paragraaf 11.1.

11.3 Mailchimp koppelen aan SpinOffice

Het is zeer gemakkelijk! Maak eerst de koppeling tussen de twee platformen. Daarna heeft u de mogelijkheid om te kiezen uit de drie bovengenoemde opties. Doorloop de stappen om uw Mailchimp-account aan SpinOffice te koppelen.

• Ga in SpinOffice naar het hoofdmenu.
  • Kies menu-optie Mailchimp.
  • Vul uw MailChimp API-sleutel in. Waar vindt u die? Log in op uw Mailchimp-account en ga naar de accountinstellingen.

• Kopieer de API Key in Mailchimp naar uw klembord.
  • Ga terug naar SpinOffice en plak de API-sleutel in het vereiste veld en klik op 'Save Mailchimp API key' om de accounts te koppelen.

11.4 Mailchimp-status bij een relatie

Nadat de koppeling is gemaakt, wordt op het relatiescherm de Mailchimp-widget bij iedere relatie aan de rechterkant getoond. Zie hieronder als voorbeeld.

Bij iedere mailinglijst is de status van de betreffende relatie te vinden:

• '-' betekent: niet op deze lijst.
  • 'Opt-in' betekent: subscriber op deze lijst.
  • 'Opt-out' betekent: uitgeschreven op deze lijst.
  • 'Bounce' betekent: Mailchimp heeft vorige bericht niet kunnen afleveren, staat dus ook niet op deze lijst.

11.5 Hoe werkt het?

Nadat de koppeling is gemaakt, zijn er verschillende mogelijkheden. In alle gevallen is het belangrijk om te beseffen dat alle wijzigingen synchroniseren tussen Mailchimp en SpinOffice.

Mailchimp mailinglijsten beheren in SpinOffice

Het beheren van mailinglijsten is op dit moment (nov 2023) in ontwikkeling. Binnenkort beschikbaar via het hoofdmenu, optie Beheer -> Mailchimp admin.

Een individuele relatie inschrijven (of status aanpassen) op een bestaande Mailchimp mailinglijst.

• Ga naar het relatiescherm.
  • Zoek de gewenste relatie via het zoekveld.
  • Gebruik de rechtsklik en kies Wijzig contactgegevens.
  • Klik aan de linkerkant op Mailchimp.

• Verander de status van de betreffende relatie op de gewenste mailinglijst(en).
  • Klik Opslaan om de aanpassing te bevestigen.
  • De wijzigingen worden doorgestuurd naar Mailchimp.

Meerdere relaties inschrijven (of status aanpassen) op een bestaande Mailchimp mailinglijst.

• Ga naar het relatiescherm.
  • Maak eerst de gewenste relatie-filter met alle relaties die u naar een Mailchimp mailinglijst wilt schieten.
  • Kies bovenin het scherm Massa-acties -> Massa relatie-aanpassing. Het volgende scherm wordt getoond.
  • Kies bij Veld de gewenste Mailchimp mailinglijst.
  • Selecteer bij Waarde voor Opt-in om de geselecteerde relaties in te schrijven.
  • Klik op Wijzig om de aanpassing door te voeren.
  • De wijzigingen worden doorgestuurd naar Mailchimp.

Alle relaties filteren die op een bestaande Mailchimp mailinglijst staan ingeschreven.

• Ga naar het relatiescherm.
  • Ga bij een willekeurige relatie naar de contact-widget aan de rechterkant.
  • Klik op het 'trechter'-pictogram bij de gewenste mailinglijst.
  • Kies 'Opt-in'.
  • Alle relaties die zijn ingeschreven voor de betreffende mailinglijst worden getoond.

Uiteraard kunt u ook deze stappen doorlopen om relaties te filteren die een andere status hebben, zoals bijvoorbeeld opt-out of bounce.